Leve de klimaatverandering?

Eind januari van dit jaar bezocht ik een plek waar de laatste Patrijzen uit de regio nog rondscharrelen. Elders zijn ze al helemaal verdwenen. Helaas. Op de plek vond ik inderdaad een groep van tien Patrijzen. Gelukkig, ze waren er nog. Ik vermoed dat het een ouderpaar was met acht jongen. Met een beetje fantasie waren de jonge mannetjes van de jonge vrouwtjes te onderscheiden. Op de parkeerplaats wilde ik met de auto draaien toen ik in mijn ooghoek een klein vogeltje weg zag vliegen. Roodborst? Het bleek een Roodborsttapuit te zijn. Wel een beetje een rare met die oogstreep, maar het kon toch alleen maar een vrouwtje Roodborsttapuit zijn. Toch? Ik kon drie foto's maken voordat zij verdween en ik haar niet meer terug kon vinden. Iets klopte er niet. Toen ik 's avonds de foto's op de social media zette met de vraag of het wel echt een Roodborsttapuit was, kreeg ik al snel diverse reacties dat het een vrouwtje Paap was. Huh? Eind januari een Paapje? In Nederland? Die hoorde toch in Afrika te zitten? Toen vogelaar en fotograaf Jolanda Wannet de volgende dag dezelfde vogel, maar veel beter kon fotograferen, was het snel duidelijk. Het was echt een Paapje. Bizar. Een blik op waarneming.nl leerde dat er tot nu toe drie januari-gevallen zijn. Dus toch best bijzonder. Leve de klimaatverandering? Begin maart was de vogel nog steeds aanwezig en als er geen winter meer komt, gaat ie ongeschonden het voorjaar halen.


© 2021 HARVEY VAN DIEK


website made by Radstaak Media Support